Estabicel preparat lichid pentru stabilizarea tartrica a vinurilor.
Estabicel este o guma din celuloza de origine vegetala. Solutie de guma de celuloza (CMC sodica/E466) de concentratie 10%, stabilzata cu SO2. Gel transparent, usor vascos, de culoare galben pai.
Aplicatie: Stabilizarea impotriva precipitarii sarurilor acidului tartric (bitartrat de potasiu), datorita inhibarii fenomenului de cristalizare. Forma lichida faciliteaza incorporarea sa in vin.
Adaosul de Estabicel nu modifica proprietatile senzoriale ale vinului.
DOZARE: ESTABICEL 50-100 ml/hl. Doza maxima legala permisa: 100 ml/hl.
MOD DE UTILIZARE:
1. A se dilua Estabicel in apa, in proportie de 1/10, sub agitare energica pentru o buna omogenizare.
2. Se adauga in volumul total de vin, de preferat cu o pompa de dozare, inainte de ultima filtrare. A se asigura omogenizarea. Se recomanda ca temperatura vinului sa fie mai mare de 14o C.
3. Se asteapta cel putin 48 ore inainte de imbuteliere.
Estabicel se adauga in vinul limpezit, filtrat si inainte de microfiltrare si imbuteliere.
Precautii de lucru:
1.Pentru vinurile cu o puternica instabilitate tartrica se recomanda a se realiza teste preliminarii de stabilitate, pentru a se verifica eficienta tratamentului.
2.Estabicel nu asigura protectia materiei colorante. Aplicarea sa in vinurile rosii si roze trebuie facuta pe vinuri stabile din punct de vedere al culorii, pentru a se evita precipitarea materiei colorante in timp. Utilizarea gumei arabice GOMASOL ÓPTIMA poate imbunatati stabilitatea materiei colorante a vinurilor rosii si roze.
3.Nu se utilizeaza Estabicel in vinurile cu instabilitate proteica sau tratate cu lizozima.
Datorita conditiilor de stabilitate specifice fiecarui vin, producatorul nu este responsabil de aparitia sarurilor acidului tartric dupa tratamentul cu Estabicel.
AMBALARE/PASTRARE: Ambalaj 5 kg.
A se pastra in ambalajul original, in loc uscat si racoros, fara mirosuri straine. Odata deschis ambalajul, trebuie utilizat cat mai repede posibil. A se consuma de preferat in maxim doi ani de la data fabricatiei.