STABILIZAREA VINURILOR IN SISTEM GOSPODARESC

 

VINURI ALBE SI ROSE :

Dupa incheierea fermentatiei alcoolice se recomanda inceperea lucrarilor si tratamentelor de stabilizare cat mai curand posibil.

  1. Sulfitarea, dupa oprirea fermentatiei se adauga Metabisulfit de Potasiu, antioxidant general,  in dozele recomandate conform instructiunilor, totale sau partiale daca s-a mai facut sulfitare pe strugure sau in mustuiala.
  2. Bentonizare, este un tratament de limpezire, dupa sulfitare la 2-3 zile se administraza MAXIBENT in doza de 100g/100L.
  3. Filtrarea grosiera se poate face la 2-3 zile dupa sulfitare daca nu se face bentonizarea sau se face la 1-2 saptamani de la bentonizare.
  4. Stabilizare fizico-chimica (protectie culoare, aroma, gust). Se face odata cu filtrarea grosiera folosind CITROSOL rH in doza de 10 – 20 g/100L.
  5. Filtrarea clarifianta si/sau fina  , se face la 2-4 saptamani de la filtrarea grosiera.
  6. Stabilizare microbiologica (protectie drojdii, alte microorganisme). Se face dupa filtrarea clarifianta sau fina (filtrarea pentru depozitarea la vase mari) cu TANNISOL in doza de 1-2 tablete/100L conform specificatiei.
  7. Filtrarea sterila se face inainte de imbuteliere si este necesara pentru evitarea depunerilor de drojdii in sticla. Se mai poate administra o doza partiala de metabisulfit de potasiu. Inainte de imbuteliere se recomanda si stabilizarea tartrica pentru prevenire depunerilor tartrice in sticla, evitarea tratamentului se poate face prin expunere la frig.

 

 

VINURI ROSII :

Dupa incheierea fermentatiei alcoolice se recomanda inceperea lucrarilor si tratamentelor de stabilizare cat mai curand posibil.

  1. Sulfitarea, dupa oprirea fermentatiei se adauga Metabisulfit de Potasiu, antioxidant general,  in dozele recomandate conform instructiunilor, totale sau partiale daca s-a mai facut sulfitare pe strugure sau in mustuiala.
  2. Cleirea este un tratament de limpezire cu gelatina oenological, se poate face la 2-3 zile de la sulfitare cu un agent de cleire.
  3. Filtrarea grosiera se poate face la 2-3 zile de la sulfitare daca nu se face cleire sau se face la 1-2 saptamani de la cleire.
  4. Stabilizare fizico-chimica (protectie culoare, aroma, gust). Se face odata cu filtrarea grosiera folosind CITROSOL rH in doza de 10 – 20 g/100L.
  5. Filtrarea clarifianta si/sau fina  , se face la 2-4 saptamani de la filtrarea grosiera.
  6. Stabilizare microbiologica (protectie drojdii, alte microorganisme). Se face dupa filtrarea clarifianta sau fina (filtrarea pentru depozitarea la vase mari) cu TANNISOL in doza de 1-2 tablete/100L conform specificatiei.
  7. Filtrarea sterila se face inainte de imbuteliere si este necesara pentru evitarea depunerilor de drojdii in sticla. Se mai poate administra o doza partiala de metabisulfit de potasiu.