PROTOCOL LUCRU PENTRU
Reactivarea fermentatiei alcoolice oprite
Produse necesare;
1. - Activator / Nutrient fermentatie: – 25 g/100 L mustuiala/must/vin.
2. - Drojdie selectionata: Sacharomyces cerevisiae ex r.f. bayanus
- VINURI ALBE, ROSE si ROSII – 40-50 g/100L (fermentari oprite la toate tipurile de vin).
I. Administrare activator/nutrient:
Activatorul de fermentatie se dozeaza pentru intreg volumul de mustuiala/must/vin ce urmeaza a fi fermentat si se omogenizeaza bine intr-o cantitate mai mica din volumul respective. Rolul acestuia este de a asigura necesarul de elemente nutritive pentru drojdii, altele decat zaharurile. Se omogenizeaza in must/vin inainte cu 30 minute de a adauga drojdia activata.
II. Activarea drojdiei:
Activarea drojdiei se face in solutie zaharoasa la temperatura de 35 - 40 °C, calculat o parte drojdie la 10 parti apa (ex. 500 g drojdie se activeaza in 5L solutie zaharoasa). Solutia zaharoasa se poate prepara din:
- apa/vin cu must concentrat (ex: 5 litri apa/vin cu 400g must concentrat),
- apa cu zahar (ex: 5 litri de apa cu 200g zahar).
Se toarna drojdia peste siropul incalzit se amesteca usor si asteaptam circa 20 minute, dupa care se agita bine. Drojdia viabila si bine activate este cea care in timpul rehidratarii a crescut, sa umflat.
Drojdia activata trebuie acomodata cu mustul sau vinul iar pentru aceasta se adauga treptat cate o cana de must/vin se amesteca pentru evitarea socului termic, pana la echilibrarea temperaturii intre preamestec si volumul de must/vin ce urmeaza a fi tratat, diferenta de temperatura intre acestea sa nu depaseasca 8°C. Dupa acomodare preamestecul se adauga intregului volumul de tratat.
III. Fermentatia:
La 3-4 zile de fermentare se mai adauga nutrient/activator de fermentatie in doza – 25 g/100L si se omogenizeaza foarte bine.
Atentie!
- Activarea drojdiei este recomandat sa se faca intr-un vas cu volum mai mare, drojdia se va umfla iar pentru acomodare este necesar un plus de volum.
- Peste drojdia activata se adauga treptat must sau vin pentru acomodare – evitati socul termic care inactiveaza drojdia.
- La 3-4 zile de fermentare se mai adauga activator de fermentatie.
Recomandari !
- Folositi un termometru pentru a controla temperaturile.
- Temperatura vinului este recomandat sa fie cel putin 18 °C.
- Volumul alcool acumulat in fermentatia alcoolica partiala este recomandat sa nu depaseasca 9% alcool.
* Pentru rezultate garantate consultati fisele tehnice ale produselor folosite si modul practic de utilizare – lucrati cu organisme vii foarte sensibile.